• شنبه 27 مرداد 1403
  • السَّبْت 11 صفر 1446
  • 2024 Aug 17
یکشنبه 12 اردیبهشت 1400
کد مطلب : 129620
+
-

معابر منطقه ۷ با نقاشی‌های دیواری چشم‌نواز شده است

خیابان ‌نه بگو گالری نقاشی

خیابان ‌نه بگو گالری نقاشی

شقایق عرفی‌نژاد

بهاری که از راه رسیده چهره شهر را دگرگون کرده است. درخت‌ها سبزند، بر گوشه و کنار هم گل است و سبزه که رنگ‌به‌رنگ چشم می‌نوازند و دل می‌برند.

 اما فقط بهار نبوده که شهر را زیباتر کرده است؛ شهر هم خودش را برای بهار آراسته است. پیش از نوروز، کارهای مختلفی در شهرداری‌ها انجام شد تا تهران برای رسیدن بهار آراسته باشد. در منطقه ۷ هم سازمان زیباسازی در محله‌های مختلف طرح‌هایی را برای بهتر کردن چهره شهر اجرا کرده است. اگر ساکن محله‌های منطقه ۷ باشید، حتماً متوجه نقاشی‌ها و کارهای حجمی در بعضی خیابان‌ها شده‌اید. بعضی از این طرح‌ها ویژه نوروز بودند، مثل هفت‌سین، و بعضی هم برای نونوار شدن محله‌ها و دیواره‌ها اجرا شده‌اند.  

«محمد گودرزی»، رئیس اداره زیباسازی منطقه، می‌گوید: «تنوع کارها در طرح استقبال از بهار زیاد بوده است. بخشی از کار، رنگ‌آمیزی المان‌های شهری بود. المان‌هایی در منطقه بودند که از قبل وجود داشتند و دیگر از رنگ و رو افتاده بودند. این المان‌ها دوباره رنگ شدند تا جلوه زیباتری داشته باشند، شامل مبلمان‌های شهری و المان‌های ترافیکی، مثل جدول‌ها و گاردریل‌ها.» او از اکران ۴۵ بنر در منطقه هم می‌گوید که به مناسبت بهار انجام شده است.  

  • خیابان‌های نورانی منطقه 
محمد گودرزی/ رئیس اداره زیباسازی منطقه

یکی دیگر از کارهایی که در حوزه زیباسازی در منطقه ۷ انجام شده، نورپردازی خیابان‌ها و میدان‌هاست. گودرزی توضیح می‌دهد: «۵ ساختمان ناحیه‌های مختلف شهرداری در این طرح با ریسه‌های نوری نورپردازی شده است. ضمن اینکه ساختمان مرکزی هم نورپردازی دائم دارد.» میدان تختی و میدان سپاه هم در این طرح نورپردازی شدند که در مورد اولی این کار به شکل ویژه‌ای انجام شده و فقط در میدان سپاه ۲۸۰۰‌متر ریسه‌های حبابی و شیلنگی استفاده شده است. گودرزی دلیل این را که میدان سپاه به شکل خاص نورپردازی شده است، این‌طور توضیح می‌دهد: «میدان سپاه شاخص‌ترین میدان منطقه است و در واقع میدان شریانی محسوب می‌شود.»

  • نقش بر دیوار

گودرزی توضیح می‌دهد در بهار ۱۴۰۰ به‌طور ویژه به نقاشی دیواری در منطقه پرداخته شده است: «در سال‌های قبل، حجم نقاشی‌های دیواری منطقه به مراتب کمتر بود. امسال با مجوزی که از سازمان زیباسازی گرفتیم و تأمین اعتباری که شد، نزدیک به ۲۹۰۰‌متر نقاشی دیواری انجام دادیم که از این مقدار ۱۵۰۰‌متر در قالب طرح استقبال از بهار انجام شد و بقیه هم در نیمه دوم سال گذشته.» این نقاشی‌های دیواری‌ در خیابان‌ها و محله‌های مختلف منطقه انجام شده‌اند. گودرزی می‌گوید خیابان‌های پازوکی، خواجه‌نصیر، اجاره‌دار، پلیس، بهار، شریعتی و دبستان، بعد از پل سیدخندان و جنب بزرگراه رسالت، محل‌هایی هستند که نقاشی‌های دیواری روی آنها انجام شده و ویژگی محل‌های انتخاب‌شده برای اجرای نقاشی دیواری را این‌طور توضیح می‌دهد: «دیوارهایی با چند ویژگی برای اجرای نقاشی انتخاب می‌شوند. یکی دیوارهایی که نمای سیمانی و تخت دارند و امکان اجرای نقاشی دیواری روی آنها وجود دارد. یعنی اگر دیواری برجستگی و تورفتگی داشته باشد، امکان اجرای این کار روی آن وجود ندارد.

دیوار باید بافت مناسبی برای نقاشی داشته باشد. ویژگی بعدی این است که مساحت قابل‌توجهی داشته باشد و دیگر اینکه دید مناسب داشته باشد. مثلاً در انتهای یک کوچه فرعی که دید ندارد، این کار را انجام نمی‌دهیم، چون به چشم نمی‌آید. او این را هم توضیح می‌دهد که بخش دیگری از نقاشی‌ها زیر عنوان پروژه‌های خردمقیاس در محله‌های دارای بافت فرسوده انجام شده‌اند تا نمای بهتری به این بافت داده شود و دست‌کم ظاهر آن ترمیم شود: «نمونه بارز این کار در خیابان پازوکی انجام شده است. در این خیابان فرورفتگی‌های کوچک بین منازل به‌صورت متوالی پشت سرهم رنگ شدند تا به این‌ترتیب کسی که وارد خیابان می‌شود نقاشی‌ها را از دور به شکل پرسپکتیو ببیند.»
رئیس اداره زیباسازی منطقه اشاره می‌کند که در این کار، گروه‌های مختلفی سهیم بوده‌اند. گروه هنرجویان هنرستان که با مدیریت استادشان کار کردند و گروهی دیگر که از دانشجویان بودند.  

  • نصب المان‌های حجمی

مشخص است که بخشی از طراحی و زیباسازی شهری در بهار به المان‌ها و نماد‌های نوروزی مربوط می‌شود. یکی از این المان‌های حجمی ‌به شکل تنگ ماهی است که در چهارراه قصر نصب شده است و داخل آن لوگوی تهران ۱۴۰۰ هم دیده می‌شود که به گفته رئیس اداره زیباسازی منطقه تا مدت‌ها باقی خواهد ماند. او می‌گوید: «چند المان نوروزی به شکل خانم‌هایی که هرکدام یکی از نمادهای نوروز را در دست دارند در باغ‌راه پارک اندیشه در خیابان سهروردی نصب شده است.»

  • ترمیم نواقص نورپردازی در پل‌های سواره

روشنایی‌های خیابان‌ها هم دور از دید نماندند. گودرزی توضیح می‌دهد: «یکی از کارهایی که انجام دادیم، ترمیم نواقص روشنایی روی پل‌های سواره بزرگراه صیاد شیرازی بود. در مجموع ۲۴ پل سواره در منطقه وجود دارد که تجهیزات نوری همه آنها روشن است است.»

  • حذف زوائد فیزیکی از نماها

در محله‌های منطقه زوائد زیادی در نمای ساختمان‌ها وجود دارد، اما گودرزی توضیح می‌دهد که ۶۴۸ مورد از زوائد فیزیکی در نما‌ها و معابر به‌خصوص در محورهای سهروردی، سبلان، نامجو، پلیس، شریعتی و مفتح حذف شده‌اند.  

این خبر را به اشتراک بگذارید